Hippisch Centrum Boekend

Bekijk de veelgestelde vragen aan Hippisch Centrum Boekend! 

Algemeen

Zodra je 7 bent geworden kun je bij ons terecht. Wij adviseren om kinderen onder de 10 jaar niet meer dan 1x per week paard te laten rijden. Uit onderzoek is gebleken dat veelvuldig paardrijden op zeer jonge leeftijd, de kans op bekkeninstabiliteit op volwassen leeftijd vergroot.

De paardensport brengt, net zoals bijna iedere andere sport, risico’s met me mee maar als je bekijkt hoeveel mensen de paardensport bedrijven, valt dit reuze mee. Een paard is een zeer gevoelig dier en dus geen speelgoed. Door paardrijlessen te nemen leer je hoe je paarden kunt begrijpen en het beste kunt behandelen.
Draag altijd de juiste bescherming, zoals een cap en eventueel een bodyprotector en vraag om hulp zodra je twijfelt. Er is altijd wel iemand die je kan helpen.

Het ruiterpaspoort is een officieel en persoonsgebonden document voor ruiters die de ruiteropleiding volgen van de KNHS en de FNRS. In dit ruiterpaspoort kunnen zaken worden bijgehouden zoals op welk niveau van een opleiding je bijvoorbeeld staat of welke diploma’s je hebt behaald, aan welke wedstrijden je hebt meegedaan en welke buitenritten je hebt gereden.
Door het tonen van je ruiterpaspoort kun je bv tijdens je vakantie bij een andere manege aantonen wat je rijniveau is om bijvoorbeeld die felbegeerde strandrit met een paard te kunnen en mogen maken.

Kwaliteit, Welzijn & Veiligheid

De FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) is de branchevereniging voor hippische ondernemers. Iedere 2,5 jaar word ons hippisch centrum in Venlo beoordeeld aan de hand van een enorme puntenlijst. Hieruit wordt een totaalscore verkregen die omgezet wordt naar een sterren-resultaat waarbij 1 ster de laagste score is en 5 sterren de hoogste.
Bij een manege die aangesloten is bij de FNRS leer je paardrijden op ervaren manegepaarden en -pony’s. De instructeurs zijn altijd gediplomeerd en worden periodiek bijgeschoold. Een paardensportcentrum dat erkend wordt door de FNRS kun je herkennen aan het gevelbord.

De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond) is er voor alle paardensporters. Of je nu een beginner bent of dat jij je met je paard aan het voorbereiden bent voor de Olympische spelen, of dat jij misschien je vrije tijd inzet als jurylid of official. Activiteiten van de KNHS moeten altijd worden georganiseerd op een accommodatie met een veiligheidscertificaat.

De Stichting Veilige Paardensport heeft als doel, hippische accommodaties actief bezig te laten zijn met veiligheid. Het veiligheidscertificaat dat door de Stichting Veilige Paardensport is toegekend aan Hippisch Centrum Boekend is hét teken dat de accommocatie voldoet aan de eisen voor een veilige beoefening van de paardensport.

De FNRS, KNHS en de SVP werken nauw met elkaar samen en staan gezamenlijk voor kwaliteit, welzijn en veiligheid en wij van Hippisch Centrum Boekend dus ook!

We leggen het je uit!

FNRS
Algemeen – De FNRS is de branchevereniging voor de ondernemers en richt zich op de pony’s en paarden en de faciliteiten van het paardenportcentrum.
Wedstrijden – Tijdens wedstrijden richt de FNRS zich vooral op de prestatie van de betreffende ruiter en niet op de pony.

KNHS
Algemeen – De KNHS is er voor iedereen die wat met paardensport te maken heeft, of dit nu ruiters betreft of bijvoorbeeld juryleden of officials.
Wedstrijden – Bij een KNHS wedstrijd wordt naar de combinatie van zowel ruiter als paard gekeken. Dus niet alleen de prestatie van de ruiter maar ook de prestatie van het paard telt hier mee. Iemand met een eigen paard heeft de kans om een hechte band op te bouwen, dit lukt bij een manegepony natuurlijk niet zo vaak.

Regels

Tijdens de rijlessen ben je verplicht om een cap te dragen. Bij een proefles kun je vragen of je een cap kunt lenen. Zodra je reguliere lessen gaat volgen, kun je passende kleding en attributen aanschaffen.
Wij adviseren je om makkelijke kleding te dragen. Draag geen korte broeken of spijkerbroeken. Draag laarzen of schoenen met een laag hakje (geen gympies) en zonder rits aan de achterzijde van de schoen omdat je daar het paard of de pony mee kunt bezeren.
Een bodyprotector is bij ons niet verplicht. Wel adviseren wij bij springlessen of horseball lessen een bodyprotector te dragen.

Indoor oefenwedstrijden – officiële wedstrijdkleding is niet verplicht. Maar denk eraan, bij een gelijke stand kan gepaste kleding toch net de doorslag geven!

Dressuur en Springwedstrijden – witte broek, witte blouse of t-shirt, zwarte of donkerblauwe rij-jas, paardrijlaarzen, cap en zweep zijn verplicht.
Niet dragen van deze kleding en onnodig gebruik van of slaan met de zweep levert direct strafpunten en kan tot diskwalificatie leiden!

Ook voor onze stal gelden een aantal regels. Zo mag je niet rennen op de stal, is het gebruik van sporen verboden (mits uitzonderlijke toestemming van Hippisch Centrum Boekend) en zo gelden er wat meer regels. Kijk bij onze stalregels en bekijk wat je wel en niet mag!

Werken bij de manege

Om erachter te komen of er een functie vrij is als paardrij instructeur, adviseren wij je onze facebook-pagina in de gaten te houden.

Jazeker, Hippisch Centrum Boekend is een erkend leerbedrijf en wij hebben regelmatig stageplekken beschikbaar. Bij ons leer je veel op gebied van dierenverzorging, het runnen van een manege en het communiceren met klanten. Interesse? Neem dan direct even contact met ons op!

Elke manege komt altijd handjes te kort, dus vrijwilligers zijn bij ons zeer welkom. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Lessen & abonnementen

Starterslessen
Starterslessen zijn geschikt voor de beginnende jeugd vanaf 7 jaar. Hierin worden de basisvaardigheden uitgelegd en zaken zoals de omgang met paarden of bijvoorbeeld evenwichtstrainingen.
Privé startersles
Ben jij ouder dan 18 jaar en hebt nog nooit een paard gereden? Ook dan krijg je eerst een aantal privé starterslessen totdat je klaar bent om mee te kunnen in een groep.
Privé springles
Een privé springles wordt gegeven aan maximaal 2 personen per les. Deze les duurt een half uur omdat het een vrij intensieve les is voor zowel paard als ruiter.
Groepslessen
In de groepslessen komen zo’n beetje alle disciplines aan bod, zo wordt er gelet op rijtechniek en rijhouding maar ook zullen ruiters ook ervaren of springen iets voor hun is of misschien zelfs wel horseball.
Horseball lessen
De echte horseball lessen worden alleen gegeven aan teams die geselecteerd zijn door Hippisch Centrum Boekend. Dit is dus geen les waar je zomaar kunt instappen. Wil jij ook in het horseball team? Neem daarvoor contact op met Paul Leunissen!

Jazeker! Zodra het weer het enigszins toelaat, gaan wij vanaf het voorjaar tot het najaar naar buiten! Tijdens het winterseizoen blijven we lekker binnen en concentreren we ons wat meer op houding en rijtechnieken. Door buiten te rijden met de paarden kun je goed in oefening brengen wat je tijdens de winter weer bijgeleerd hebt.
Buitenritten? Goed voor je gezondheid en voor je rij-ervaring!

Nee, dat kan niet. Bij onze buitenritten gaat altijd één van onze eigen begeleiders mee. Buitenritten zijn bij ons bovendien alleen voor ervaren ruiters. Voor je eigen veiligheid, die van de groep en van onze paarden, kan het daarom zijn dat wij je eerst vragen voor te rijden. Twijfelen we, dan kun je helaas niet mee.

Verandert plots iets in je thuissituatie of ben je langer ziek, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dan bespreken we je situatie en bevriezen in overleg je abonnement. Kun je weer rijden, dan gaat je abonnement weer lopen. Per geval bepalen we of het ook mogelijk is geld terug te storten of later je lessen ‘op te rijden’.

Je mag altijd extra lessen inkopen. Wanneer je meer lessen rijdt dan standaard in je abonnement zit, brengen we die lessen wel apart in rekening. Daarvoor hanteren we je abonnementstarief.

Als je 2 keer in de week rijdt, dan kun je 2 kwartaalabonnementen afnemen. Bijvoorbeeld 1 abonnement voor de lessen op dinsdag en 1 voor de lessen op zaterdag.
Neem voor meer informatie contact met ons op!

Nee, deze gaan niet meer van de lesuren van je abonnement af. Die betaal je dus los aan ons. De tarieven zijn wel gelijk aan de tarieven van je kwartaalabonnement.

Jazeker – als je goed kan rijden, we je niveau kennen en er plaats is in een groep die bij je niveau past.

Uiteraard. Wanneer jij je tijdig hebt afgemeld, kun je jouw les inhalen. Dit gebeurt in overleg omdat er wel ergens een plaatsje vrij moet zijn.

Ja, dan rekenen we de les door en halen die van je kaart. Ben je verhinderd, zeg dan minimaal 24 uur van tevoren af. Zo houdt je de plaats niet bezet en voorkom je het betalen voor een les waaraan je niet deelneemt.

Jazeker, in principe gaan de lessen door tijdens vakanties. Wel gunnen wij onze pony’s en paarden ook een aantal weken vakantie. Hippisch Centrum Boekend is dan gesloten voor manegerijders. 

Wedstrijden & Activiteiten

Dressuur
Deze wedstrijden worden gejureerd door de FNRS
Indoor springwedstrijden
Onder de indoor springwedstrijden bedoelen we niet officiële springwedstrijden die wij organiseren voor leden van Hippisch Centrum Boekend.
Springwedstrijden
Horseballwedstrijden
Deze wedstrijden worden georganiseerd voor de hiervoor speciaal geselecteerde teams.

Vanzelfsprekend! Iedereen is van harte welkom om alle wedstrijden te bezichtigen.

Teveel om op te noemen. Speciale buitenritten, gezellige avondjes in onze kantine en natuurlijk ons jaarlijks terugkerend evenement, het ponykamp!

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan even contact met ons op. We zullen al je vragen graag beantwoorden!